Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: Σύγχρονες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις του άνδρα και συνήθως προσβάλει άνδρες μέσης ηλικίας και άνω. Σπάνια εμφανίζεται σε άνδρες κάτω των 45 ετών.Με την ηλικία, ο προστάτης διογκώνεται με αποτέλεσμα να πιέζει την ουρήθρα και να δυσκολεύει την ούρηση.

Τα συμπτώματα διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: αποφρακτικά συμπτώματα και ερεθιστικά συμπτώματα, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Συμπτώματα υπερπλασίας του προστάτη

Α. Αποφρακτικά

  1. Καθυστέρηση της έναρξης της ούρησης.
    2. Επιμήκυνση του χρόνου της ούρησης.
    3. Ελάττωση ακτίνας ούρων.
    4. Διακεκομμένη ροή.
    5. Στάγδην αποβολή ούρων.
    6. Επίσχεση ούρων.
    7. Ακράτεια από υπερπλήρωση.

Β. Ερεθιστικά

  1. Συχνουρία.
    2. Επιτακτική ούρηση.
    3. Επιτακτική ακράτεια.
    4. Καύσος κατά την ούρηση.
    5. Υπερηβικός πόνος.

Τα αποφρακτικά συμπτώματα πρέπει να διαχωριστούν με προσοχή από τα ερεθιστικά και αυτό επειδή τα τελευταία, πολύ συχνά, οφείλονται σε φλεγμονές του προστάτη και όχι σε αυτήν καθαυτή την υπερπλασία.

Όσο το υπόλειμμα των ούρων αυξάνει, ο άρρωστος παρουσιάζει αύξηση της συχνουρίας και τέλος, ακράτεια από υπερπλήρωση.

Η κατακράτηση των ούρων στην κύστη ευνοεί τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, ενώ ένα άλλο, όχι και τόσο σπάνιο, σύμπτωμα είναι η αιματουρία.Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν επηρεάζεται από την υπερπλασία του προστάτη παρά μόνο ψυχολογικά, λόγω εντόπισης των ενοχλημάτων στη γενετική περιοχή.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας.

  1. Οξεία επίσχεση που υποτροπιάζει.
    2. Λιθίαση ουροδόχου κύστεως.
    3. Αύξηση υπολείμματος ούρων.
    4. Συχνές ουρολοιμώξεις.
    5. Έντονα κλινικά και υποκειμενικά ενοχλήματα.
    6. Λοίμωξη που υποτροπιάζει.

Οι σύγχρονες, ελάχιστα ή οι λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι η διουρηθρική εξάχνωση του προστάτη με διπολική διαθερμία (TURIS) και η διουρηθρική εξάχνωση του προστάτη με χρήση ακτίνων laser (green light laser, HOLEP).

  1. Διουρηθρική προστατεκτομή (TURIS).
    Η διουρηθρική εξάχνωση του προστάτη με τη χρήση της διπολικής διαθερμίας είναι μία νέα μέθοδος αντιμετώπισης της υπερπλασίας του προστάτη.
    Γίνεται υπό αναισθησία (γενική ή ραχιαία), η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από το μέγεθος του προστάτη (20 λεπτά έως 90 λεπτά), έχουμε ελάχιστη απώλεια αίματος, διάρκεια νοσηλείας και παραμονής του καθετήρα (1-2 ημέρες).
  2. Διουρηθρική προστατεκτομή (laser)
    To μεγάλο πλεονέκτημα των laser είναι ότι η επέμβαση γίνεται σχεδόν αναίμακτα. Χρειάζεται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μεγαλύτερη, η νοσηλεία είναι 1-2 ημέρες. Μειονέκτημα της τεχνικής είναι ότι δεν υπάρχει ιστός για ιστολογική εξέταση, αλλά και το μεγάλο κόστος της ίνας.

Η διουρηθρική προστατεκτομή (εξάχνωση) με TURIS ή LASER έχουν αποδείξει ότι τα αποτελέσματά τους είναι πολύ καλά, με λιγότερες επιπλοκές και με μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο.

 

Share:

Ευρωκλινική Αθηνών Αθανασιάδου 7-9, Αθήνα, ΤΚ 115 21

Δευ. - Παρ.: 8:00 - 17:00

Ιατρείο Λ. Κηφισίας 40 Αμπελόκηποι, Αθήνα 11526

Δευ. - Παρ.: 8:00 - 17:00

Επικοινωνήστε

2106416690
6945551533

Κλείστε Ραντεβού

info@karagiannis-urology.gr